Ann-Britt Laestadius

Ann-Britt Laestadius

Jag flyttade till Skåne för några år sedan, efter att ha besökt Kullabygden enbart under min ledighet.

Då var jag här på vår, sommar och höst. Jag njöt av vårens vitsippor som bildade ett vitt täcke i skogarna, men även höstens guldgula färger gav mig njutning. Baden i Viken, Mölle och Farhult, under sommaren, i det skummande havet, skall vi bara inte prata om. Här ville jag bo!

Sagt och gjort, så lämnade jag Göteborg bakom mig och styrde kosan mot Skåne, när nu mitt favoritboende mitt  i hjärtat av Kullabygden blev ledigt. Nu bor jag i Mölle. Mitt emellan hav och skog.

Kontrasterna mellan skog och hav gav mig den inspiration, som jag sökte. Det öppna landskapet med närheten till kontinenten och de långa promenaderna utmed havet i solnedgången gav mig den energikick som jag letade efter.

I Kullbygden fanns inte bara de människor som log och brydde sig utan de var dessutom kreativa till sinnet och gav mig all den stimulans som jag behövde.

Det mesta runt mig är sådant jag älskar. Det ger mig den skaparglädje som jag söker. Sömnad, bakning, binda kransar, trädgård eller inredning ger mig all den glädje som finns i min keramik. Min inspiration hämtar jag från allt runt mig. Skogen, havet, människor jag möter, hus jag ser eller tankar jag har. Ibland kan jag vakna mitt i natten av mina egna tankar. Först hamnar mina tankar på ett skissblock för att sedan omvandlas till skapelser i stengods. Skålar, muggar, statyer. Stora och små skapelser är en del av den värld jag idag lever i.

Den stora passionen är just kermik. Att ges möjlighet och kunna forma lera efter det händerna vill just idag är en gåva, som jag är tacksam att ha. Att skapa unika konstföremål  ger mig en enorm glädje. Du kan besöka mig efter ett telefonsamtal med mig. 

Just nu har jag en del keramiska alster utställda i tio skyltfönster på Handelsbanken i Höganäs. Jag har även varít utställd i en trädgård under konstrundan i Skåne.Vecka 33, 2013, kommer jag att ställa ut i Stationshuset´s Annex i Mölle.

Jag styrs av mina känslor och gör det jag känner just för dagen. Ibland drejar jag. Nästa dag bygger jag en stor skål eller kavlar ett fat. Jag kanske formar en skulptur. Besluten om glasyrer och brännmetoder kommer när jag har mina verk framför mig. Olika brännmetoder, olika glasyrer och engober, olika tjocklek på godset. Allt spelar in. Det kan vara regnigt en dag och nästa skiner solen men kärleken till leran finns där ändå, trots att den beter sig helt olika.

I min skapelse ligger det mycket kärlek. Att kunna göra det jag brinner för i en kreativ och fantastisk miljö och verkstad, gör att jag kan njuta var dag i mitt liv. Det råder sorg i hjärtat varje gång jag skiljs från ett föremål som skapts av mig, men vetskapen om att mina konsthantverk kommit till någon som verkligen älskar det jag gjort gör att jag faktiskt kan glädja mig vid mina skilsmässor.

Jag är verkligen tacksam att jag fått möjlighet att bo i Mölle i Skåne, där intresset för keramik är så stort och där jag har en mängd likasinnade runt mig.Jag njuter av varje stund jag vistats i min keramikverkstad.

Nu finns jag i min verkstad strax utanför Mölle, i Gylleröd och du är alltid välkommen till mig för att få lite inspiration av en människa som njuter och lever med konsten som sin huvudsakliga sysselsättning. Ring alltid innan du kommer, så du vet att jag finns på plats.